Yogan som jag lärt mig kommer från Satyananda traditonen ,en tradition som kommer från den lärde Swami Satyananda Saraswati. Satyananda moderniserade yogan i Indien och här i väst så att den kunde anpassas bättre för våra behov idag. Vid tjugo års ålder träffade han Swamiji Sivananda för att ingå i hans ashram i Rishikesh och bli hans adept.
Satyanandayogan bygger på den gammla tantriska traditonen med förnyelse för att anpassa sig till idag. Yogan i sig själv är något man gör, inte något man läser sig till. Det finns ett ordspråk i tantra yoga :Där man säger att fortsätt att leva som du gör i livet men lägg till en sak bara-Yoga.
Tantra är också icke-dualistisk, man ser denna strävan annorlunda. Tantra sägs att både själ och natur (Shiva & Shakti) är verkliga fenomen, men inte separata. I Tantra är frågan inte sämre än det gudomliga, men en aspekt av det. Man söker inte frihet från kroppen, en söker frihet i kroppen.
Satyananda Yoga lägger stor vikt vid att utveckla närvaro och att acceptera sig själv som man är just nu - kroppen, sina tankar och känslor. Att acceptera sig själv som man är, är en viktig tantrisk princip, en förutsättning för möjligheten att förändras. Förändring, i den mån den behövs, inträffar sedan som en naturlig konsekvens av ett regelbundet utövande av yoga och meditation och andningsövningar.
Satyananda grundade The International Yoga Fellowship och Bihar school of yoga. Han började att skriva och publicera en massa böcker om yoga.
Vidare bygger traditonen på de olika grenarna som Hatha Yoga, Raja Yoga, Bhakti Yoga, Jnana Yoga och Karma yoga.
Hatha yoga- olika renings tekniker och fysiska övningar asanas där man förbereder kropp och sinne för att få en rätt balans. Man delar in det i fysiska ställningar Asanas och andningsövningar Pranayam. Vidare finns där sex reningstekniker där man "rengör" kroppen för att kunna få en bättre effekt av sin yoga. Dessa är Tratak, Neti, Dhauit, Nauli , Bhasti och Kapalbhati. Allt detta inom Hatha yoga
Raja yoga kallad även den "kungliga "yogan. Raja yoga står för att arbeta med sinnet och för att kunna arbeta med sinnet måste man först förbereda sig genom Hatha yogan. Sedan går man vidare med olika tekniker för att stila sinnet. Meditation, koncentration, fokusering på inre och yttre objekt.
Bhakti yoga- Hängivelse till det stora eller till det gudomliga. Att sjunga och recitera om det gudomliga . Vara med på Kirtan , gå på Satsang . Läsa dom gamla lärorna och skrifterna.
Jnana yoga- för sinnet och känslorna och gå in i sin meditation och hitta sig själv med det som är omkring en. Hitta sin egen visdom inom sig själv. Hitta den rätta vägen till det inre gudomliga
Karma yoga- Man gör något för andra utan att vilja ha något själv tillbaks. Man jälper till med vad det än må vara och man gör det med hängivelse och medvetenhet. Det kan vara att man lagar mat i en grupp. Att man bygger ett hus tillsamans.